Data u vendos… nga t’ia nis?!

Sapo një nuse e ardhshme vendos datën e dasmës, fillon të hyjë në gjendjen e parapërgatitjeve për ditën e madhe. Pikëpyetjet janë të shumta se, helbete nuk është martuar ndonjëherë :). Maksimumi ka dëgjuar nga eksperiencat e shoqeve të sapomartuara ose në rastin më të mirë ka martuar motrën më përpara. Në shkrimin e sotëm do t’ju ndihmoj, duke ju orientuar se nga t’ia nisni me përgatitjet dhe organizimin.

Ky shkrim është për çiftet në përgjithësi dhe nusen në veçanti.

Pikë së pari, duhet të dini se organizimi i një dasme ka për armik improvizimin, ndaj nëse keni menduar që në dasmën tuaj do të improvizoni, thjesht harrojeni. Ka pa fund detaje për të cilat duhet të kujdeseni dhe në gjërat që do të gjeni të listuara më poshtë do të kuptoni që renditja është bërë në bazë të rëndësisë dhe se kujt i do dhënë përparësi. Në këtë mënyrë do t’ju lehtësoj punën. Nuk po ju konfuzoj, duke ju përcaktuar kohën se kur duhet të filloni me organizimin pasi kjo pikë është zgjedhje personale. Ka nga ata që i filljonë përgatitjet në më shumë se një vit përpara dasmës, e ka që preferojnë ta fillojë organizimin 2 muaj përpara datës. Nisur nga kjo, unë po i rendis duke i quajtur ‘’hapa’’.

HAPI I PARË


Përcaktoni llojin e ceremonisë që doni të keni, civile apo fetare.

Stinën në të cilën do të zhvillohet dasma.

Temën, ngjyrat, llojin e dekorit që do të kesh (zakonisht me këtë merret nusja).

Buxhetin në dispozicion (e pamundur të organizosh një dasmë pa përcaktuar me përafërsi se sa ke mundësi të shpenzosh).

Agjencinë për të organizuar dasmën tënde: PO ose JO (nëse PO, është momenti i duhur për të kontaktuar një të tillë, pasi ndihma e një agjencie do të lehtësonte punën ndjeshëm).

HAPI I DYTE

Vendosni datën dhe orën ekzakte kur do të mbahet ceremonia, kontaktoni priftin ose punonjësin e bashkisë për burokracitë. Mund të duket e habitshme vendosja e orarit kohë më parë, por sezoni i lartë reflektohet ndjeshëm dhe në ceremonitë fetare.


Hartoni listën e të ftuarve, jo përfundimtare. Një numër i përafërt i saj është vendimtar në përzgjedhjen e lokacionit dhe në vendimin nëse do të keni një festë të përbashkët apo një dasmë tradicionale, ku secili bën festën e vet. Nëse festa është e përbashkët, do të kurseni ndjeshëm, pasi bëhet fjalë jo më për 2 dasma por për 1.

Zgjidhni vendin ku do të zhvillohet festa, filloni të bëni disa vizita dhe kërkoni nga miqtë rekomandimet e duhura për një vend, ku të mos mjaftoheni vetëm me ambientin e bukur, por dhe që ushqimi t’ia vlejë. Në të tilla raste, personalisht i besoj marketingut gojë më gojë. Ai nuk zhgënjen kurrë.

Rezervo make up artistin, shërbimin e fotografik dhe të kameras, bandën live apo DJ, që do të ketë rolin kryesor në darkën e dasmës.

Dërgoni “SAVE THE DATE”, sidomos nëse data që keni zgjedhur për t’u martuar është në sezonin e pushimeve. Kjo do ndihmojë miq e të afërm në organizimin e pushimeve të tyre, në mënyrë që të mos mungojnë në dasmën tuaj.


Fustani i nusërisë. Fillo me kërkimet. KUJDES! Nëse muajt në dispozicion janë më pak se 5, duhet të vihesh në lëvizje, jo se do të mbetesh pa fustan, por zgjedhjet mund të limitohen, sidomos nëse bëhet fjalë për ta marrë me qira fustanin e nusërisë.


Zgjidh shoqërueset dhe komunikoji atyre ‘’detyrën’’ që i pret.

Ky është momentit që buxhetit duhet t’i jepni zëra konkretë, duke përcakruar shpenzimin për çdo element të nevojshëm në dasmë. Këtu ka gjasa që stresi t’ju shtohet :).

HAPI I TRETE

Tani që fustani u zgjodh, vazhdo me aksesorët e nevojshëm si këpucët, veshjet intime, bizhuteritë.

Vendosni llojin e luleve që do të përdoren, zgjidhni unazat, bonbonierën, bëni listën e dhuaratave (nëse nuk parapëlqeni zarfin:-), në këtë rast ngarkoni dikë të afërt që t’u komunikojë të ftuarve parapëlqimin tuaj).

Beni website-n e çiftit (një modë e re kjo për çiftet me banim në SHBA, të cilët dasmën e bëjnë në Shqipëri pranë të afërmve. Ide e bukur, por jo e domosdoshme